Z čeho vzniká prosecco

Prosecco z oblasti Valdobbiadene se vyrábí z několika různých druhů hroznů. Čtyři vinné révy jsou lokání a čtyři mezinárodní. Nejvýznamnější lokální odrůdou je Glera. Její hrozny jsou pro strukturu každého prosecca naprosto základní a nezbytnou složkou.

Vína fenomenálních chutí musí obsahovat Gleru minimálně z 85 %. O zbylé místo se dělí hrozny Verdiso, Perera a Bianchetta Trevigiana, které jsou zároveň pro dokončení a doladění struktury prosecca velmi užitečné.

Nejstarší odrůda, která se do prosecca přidává, je Bianchetta Trevigiana. Jejím domovem je oblast Trentino-Alto Adige / Südtirol a Veneto v severovýchodní části Itálie. Ovšem pravým místem původu Bianchetty je italská provincie Treviso, podle které je odvozena druhá část názvu – Trevigiana. Odrůda vznikla v roce 1679 přírodním zkřížením bílé odrůdy Durello a divoké révy, tzv. červené Brambany.

Poloha vinic je ve vyšších nadmořských výškách (asi 2 000 m n. m.), kde kromě hroznů Bianchetty téměř žádné jiné plody révy nedozrají.Najít ve vyšších oblastech odrůdu Bianchetta a Verdisio dohromady je vlastně téměř nemožné. Hrozny Bianchetty se sklízí ve střední vyzrálosti, jelikož nejsou pro svou velmi tenkou slupku příliš odolné vůči škůdcům, plísním a mrazu. Víno se vyznačuje jemností, kterou získává brzkým zráním, a používá se především pro zjemnění vín v chladných létech.

biancheta

Odrůda Chardonnay byla pojmenována podle názvu obce nacházející se ve francouzském regionu Burgundsko, odkud odrůda i pochází. Chardonnay vzniklo spontánním křížením skupiny odrůd Pinot a Gouais Blanc. I když se dlouho předpokládalo, že je odrůda Chardonnay identická s odrůdou Pinot Blanc, v roce 1896 byly obě odrůdy vyhlášeny za samostatné. V současnosti patří Chardonnay mezi módní bílé odrůdy, které dávají jedny z nejkvalitnějších bílých vín světa.

Chardonnay je velmi senzibilní na klimatické a půdní podmínky, které ovlivňují výraz i charakter vína. Pěstování Chardonnay není výsadou pouze Francie. Kvalitní Chardonnay se dnes běžně produkuje v minimálně 20 dalších zemích. Pro výrobu šumivých vín se většinou vybírají vína pěstovaná v chladnějších podmínkách, ale v nejlepších polohách, se sníženým výnosem hroznů a pozdní sklizní.

chardonnay

Rustikální a energická Glera má výhonky oříškově hnědé barvy, na kterých vyrůstají velké protáhlé zlaté hrozny obklopené zářivými zelenými pětiúhelníkovými listy. Bobule Glery jsou kulaté, středně velké a žluto-zlaté barvy, jejichž dužina je šťavnatá, v chuti mírně nakyslá a jemně aromatická.

Odrůda Glera se rodí pro víno v netypické krasové oblasti Trieste (až v 2 000 m n. m.) s nepříliš suchým podnebím. Výskyt odrůdy v této oblasti potvrzuje i sama historie – první písemná zmínka o její přítomnosti sahá až do roku 1772. Glera je jádrem prosecca. Bez Glery by vlastně prosecco nebylo skutečným proseccem.

Z Glery se vyrábí víno světle žluté až slámové barvy s příjemnou vůní, lahodné především suché chuti s vyváženou kyselinkou, nevýraznými tříslovinami, středně plným tělem a jemně mandlovou dochutí.

glera

Perera je aromatická odrůda, která se pro svou typicky výraznou chuť používá pro zlepšení chuti prosecca, stejně tak pro zvýraznění jeho vůně. Použití Perery má však i další význam – v chladných ročnících zmírňují hrozny Perery nervozitu prosecca.

Název odrůdy Perera je odvozen od tvaru a chuti hrušky, kterou hrozny svým tvarem i chutí připomínají.

perera

Pinot Bianco – Blanc geneticky pochází z odrůdy Pinot Nero. Vinou révu charakterizují velké, hladké a ploché listy s tvarem do U. Hrozny jsou malé, válcovité a husté, s vysoce rozvinutým křídlem. Pinot Bianco dodává proseccu ovocné aroma po jablkách, ale také po citrusových plodech a květinách.

pinot bianco

Odrůda Pinot Grigio, neboli Rulandské šedé, geneticky sestupuje z odrůdy Pinot Nero. Původně francouzská odrůda, která pravděpodobně vznikla v Burgundsku, se v současné době pěstuje po celém světě. Hrozny jsou oblé, mírně vejčité a nejednotné velikosti. Slupka hroznů je tenká, měděné šedorůžové až šedomodré barvy.

Vína jsou světle žlutá se zlatavými tóny. Barvu však mohou mít i v růžovém nádechu. Pro Pinot je charakteristické jemné aroma máslových hrušek a chuť s elegantně jemnou kyselinou. Někdy bývá víno zpracováno delším kontaktem na slupkách, což lze poznat podle světle růžové barvy, intenzivnější vůni, plnějšího těla s výraznou mandlovo-hořčičnou dochutí. Pro delší archivaci se Pinot Grigio spíše nedoporučuje.

pinot grigio

Pinot Noir je starobylá francouzská odrůda, jejíž rodnou oblastí je pravděpodobně Burgundsko. Je ovšem známo, že základ tvoří i velké francouzské vinařské oblasti Champagne, kde se používá k výrobě světoznámých šampaňských vín. Vinná réva Pinot Noir postupně pronikala z Francie do Německa a odsud do celého světa – Českou republiku nevyjímaje.

Název Pinot je odvozen od slova Pin – šiška, jelikož jeho malé hrozny připomínají tvarem šišky jehličnanů. Hrozny se obvykle lisují celé, protože jedině díky tomu lze z Pinotu získat bezbarvá vína, tzv. klarety, jež se používají k výrobě řady exkluzivních sektů. Bobule révy mají tenkou slupku s nižším obsahem barviva, což je u klaretu rozhodující. Vína jsou obvykle světlejší granátové barvy s cihlovými odlesky, voní po ostružinách, jahodách až černých třešních, sušených švestkách a hořícím dřevu. Chuť vína je pro nízký obsah kyseliny a jemné třísloviny doslova přitažlivá. Navíc jsou vína Pinot Noir vhodná pro delší archivaci.

pinot noir

Odrůda Verdiso je bílé víno, které se pěstuje od roku 1709 v provincii Treviso ve vinařské oblasti Veneto v severovýchodní Itálii.

Hektarový výnos vína byl v průběhu produkce omezen na množství, které odpovídá předpisům pro použití této odrůdy při výrobě prosecca. Verdiso je jemné, svěží a chutné víno se slabším tělem. Do prosecca se přidává pro zvýšení jeho kyselosti v chuti. Získaná kyselost a jemnost dělá prosecco dobře pitelným.

verdiso
Copyright 2017 - Prosecco.cz