Kde se rodí prosecco
Kde se rodí prosecco
Pod názvem Prosecco se skrývají stovky vinic, desítky vinařství, nespočet výrobních postupů a desetiletí práce vinařských rodů. Celou oblast, kde se víno vyrábí, jsme pro vás procestovali křížem krážem a na základě mnohaletých zkušeností vybrali vinařství Paladin, De Stefani, Bosco del Merlo a Valdellovo.
Pod názvem Prosecco se skrývají stovky vinic, desítky vinařství, nespočet výrobních postupů a desetiletí práce vinařských rodů. Celou oblast, kde se víno vyrábí, jsme pro vás procestovali křížem krážem a na základě mnohaletých zkušeností vybrali několik vinařství.
Vinice Bosco del Merlo jsou ozdobou vinařské rodiny Paladin. Léta upravované a s láskou opečovávané svahy dlouho čekaly na svou příležitost, ukázat výsledek mravenčí práce všech svých členů. Pod touto značkou dostanete vysoce hodnocená vína, plná lahodných ovocných i květinových vůní, pěstovaná od roku 1977 šetrně a ekologicky.
Historie
Vinařství bylo pro rod Paladin tradičním zaměstnáním po dlouhou dobu, které přerušily obě světové války. Právě proto toužil Valentino Paladin vrátit svou rodinu k této profesi a v 60. letech 20. století založil své vlastní nové vinařství. Později přikoupil pozemky v prestižní oblasti Annone Veneto a začal se věnovat produkci biologických vín.
První vína s etiketami Bosco del Merlo spatřila světlo světa v roce 1988, až celých 11 let po založení vinařství. Do té doby nebyli majitelé s enology přesvědčeni o kvalitě hroznů. „Byl by hřích v podmínkách, které nám poskytuje náš terroir, tvořit špatná vína” říká Carlo Paladin.
Oblast a vinice
Sama vinice se nachází ve známém severoitalském regionu Veneto, přesněji v podoblasti Veneto Orientale nedaleko sousedního regionu Friuli. Je osázeno téměř 100 ha půdy rozdělených do několika tratí. První část najdete v místě sídla vinařství, obci Annone Veneto, další nedaleko v Lison Portogruaro a poslední část ve velmi prestižní oblasti nesoucí apelační označení DOC v Lison Pramaggiore.
Zdejší oblast je pro víno jako stvořená. Vápencovo-jílovité půdy propůjčují vínům bohaté aroma a plné tělo. Vyšší vlhkost, dostatek srážek a větry vanoucí od nedalekého Jaderského moře umožňují hroznům skvěle vyzrát, aniž by byly náchylné k plísním a blízké svahy Dolomit navíc chrání víno před mrazy. Čistě biologický přístup, který zde najdeme ve všech fázích pěstování révy, není marketingový tah, ale zúročení dlouholetých vinařských zkušeností.
Produkce
Rodina Paladinů věnuje vínu maximální péči. Ve spolupráci s předním italským enologem Francem Bernabeiem a vinohradnickým institutem pěstují původní odrůdy regionu. Keře jsou vedeny nízko při zemi francouzským systémem guyot, který dovoluje neustálou obměnu odplozených větví, v době růstu vystaveným intenzivnímu oslunění, novými výhonky.
Vinařství produkuje širokou škálu vín, na jejichž vrcholu stojí šumivá vína. Na tomto poli zastupuje Bosco del Merlo osvěžující, aromatické a elegantní Prosecco DOC Millesimato Extra Dry. Je zářivě slámově žluté barvy s jemným perlením, v buketu pak najdeme ovoce s nádechem jablek a hrušek s jemnými tóny citrusových plodů a květin. Víno vynikne jako aperitiv, s jídlem pak příjemně doplní ryby nebo zeleninu.
Veneto neboli Benátsko je severoitalský region s rozmanitou krajinou a více než vhodnými podmínkami k pěstování vinné révy. Bohatá a dlouhá historie je dokladem, že úrodnost oblasti spolu s příznivým podnebím objevili lidé už před dávnými časy. Přítomnost moře a hor, dostatek vláhy, slunečných paprsků a geografická poloha na jižním okraji mírného pásu vytváří i pro současné vinaře trvale ideální podmínky.
Mezi městy Conegliano a Valdobbiadene v severní části italské provincie Treviso, necelých 50 km od Benátek, se rozkládají vinice rodinného vinařství De Stefani. Mírně kopcovitý terén příznivě ovlivňuje z jihu moře a ze severu jej naopak chrání mohutný masiv italských Dolomit. Díky přívětivému klimatu je oblast zrozena pro pěstování vinné révy a spolu s jedinečnou strukturou podloží a následnou péčí vinaře vznikají vskutku zážitková vína.
Tradice dlouhá 145 let
Valeriano De Stefani založil v roce 1866 na pozemcích s názvem Colvendrame vlastní vinařství, které se nachází nedaleko obce Refrontolo. Jeho syn v hospodaření pokračoval a stejně jako jeho otec, předal toto výjimečné rodinné poselství svému synovi Tizianovi. Ten se postaral nejen o výrazný rozkvět vinařství, ale současně se zařadil do elity vinařů, kteří v této oblasti začali upřednostňovat kvalitu vín před kvantitou.
Tiziano přikoupil pozemky Pra’Longo v obci Monastier di Treviso a Le Ronche u Fossalta di Piave, kde se nachází i současné sídlo a sklepy vinařství. Společně se svým synem a zástupcem již čtvrté generace rodiny šíří tradici a kulturu benátského vinohradnictví do celého světa. Alessandro De Stefani postupně převzal vedení vinařství do svých rukou a ve své práci uplatňuje vědomosti získané studiem na univerzitách v Bordeaux a Coneglianu.
Vína De Stefani každoročně sklízí řadu úspěchů a prestižních ocenění. Kromě toho si však získala důležitá a pevná místa v srdcích znalců vín v mnoha zemích, kterým vína De Stefani přinášejí nezapomenutelné zážitky.
Zrod vína značky De Stefani
Vinařství De Stefani nikdy nešlo „s davem“. Unikátnosti a odlišnosti od většiny jiných vín z Veneta docílilo vinařství prosazováním vlastních neotřelých myšlenek, zpracováváním hroznů výhradně z vlastních vinic a tvrdou prací, která tvoří základ vinařského úsilí. V dnešní době dokáže řada producentů vyrobit kvalitní vína s charakterem. De Stefani je však o výrazný kus napřed. Důsledná kontrola všech fází vegetace, značná redukce hroznů a pečlivá práce ve sklepě je jeho každodenním chlebem. Neustálým vylepšováním všech činností se snaží přidávat řemeslu mnohem víc. Jen výborné víno získat nestačí. Veškeré kroky proto podřizuje tomu, aby svým klientům přinesl opravdu výjimečné víno.
Výrazná plnost a neotřelá elegance
Léta dřiny se podepsala na výborném zdraví vinic, které plodí velmi vyzrálé a zdravé hrozny. Vinařství si navíc může dovolit odložení sklizně o nějaký čas déle než jiní vinaři. Tímto experimentem získá v hroznech podstatně více chutí, které pak dále rozvíjí šetrným školením ve sklepě. Částečnou nevýhodou je ale mnohem nižší produkce lahví, a to obzvlášť v ročnících, které jsou klimaticky méně příznivé. Z tohoto důvodu nemohou některá vína vznikat každý rok. Zákazníci vinařství však tuto filozofii naštěstí akceptují a jsou mu díky své trpělivosti oporou.
Striktní výrobní postupy víno nevytvoří
Přestože jsou vína vinařství De Stefani opravdu jedinečná, až na výjimky nesou označení původu pouze IGT (Indicazione Geografica Tipica). Označení však kvalitu vína nesnižuje. V Itálii zařazení vína do vyšší kategorie totiž nemusí nutně znamenat i vyšší kvalitu. Vinařství De Stefani vlastní vinice v oblastech pro udělení známky DOCG, DOC a IGT. Aby takové hodnocení mohlo získat, musí se velmi striktně držet výrobních postupů. Určenými postupy však Alessandro De Stefani nebyl vždy schopen vytvořit víno přesně podle svých představ. Rozhodl se tedy pro jinou cestu a přistoupil na to, že vína De Stefani ponesou sice nižší kategorizaci, ale budou podstatně lepší. Díky tomu, že vinařství není příliš svázáno předpisy, může s víny více experimentovat. Například použít pro jejich výrobu jakoukoli ze svých odrůd nebo zvolit jinou délku macerace a zrání.
Velkolepé víno Stefén 1624
Víno Stefén 1624 spojuje odkaz tradic rodiny a regionu se znalostmi a zkušenostmi Alessandra De Stefani. Název vína vznikl po poměrně dlouhém pátráním v matrikách, kde Alessandro zjistil, že kořeny jeho rodiny sahají až do roku 1624. A právě v tomto roce se Alessandrův předek jménem Stefén usadil nedaleko Trevisa. I proto se Alessandro rozhodl pojmenovat toto nevšední víno Stefén 1624.
Na svých vinicích v Colvendrame již dlouho Alessandro pěstuje odrůdu Marzemino. Tu kdysi obdivoval i samotný W. A. Mozart. Od časů jeho dědečka z odrůdy vyrábí slámové víno. Jednoho dne však Alessandra napadlo využít hroznů této odrůdy pro suché víno. Trvalo celkem 8 let, než dosáhl takové kvality, aby si dovolil víno uvést na trh. První ročník suchého vína z odrůdy Marzemino, který veřejně představil, byl 2003. Sklidil obrovský ohlas a další ročník 2005 byl dokonce oceněn Lucou Maronim, s hodnocením 96 bodů, jako druhé nejlepší italské červené víno vůbec.
De Stefani prosecco: skvost šumivých vín
Typické šumivé víno prosecco by mělo být nejen lahodné a suché, ale především svěží. Při výrobě prosecca však Alessandro zjistil, že po čase, kdy je víno již nalahvované, ztrácí svůj nejdůležitější charakteristický prvek – svěžest. Zachování svěžesti šumivých vín značky De Stefani tkví v inovativním způsobu výroby zvaném Metodo Zero. Dokonalé svěžesti docílí tím, že po prvotní fermentaci nechává víno zchlazené na 0 °C, což mu umožní zachovat maximální svěžest a vždy, když přijde čas lahvování, jej „probudí k životu“. Přidáním ušlechtilých kvasinek vyvolá druhotnou fermentaci zvanou charmat a potřebné množství nalahvuje. K zákazníkovi se tak vždy dostává čerstvé, svěží víno plné aromat.
De Stefani Prosecco Col Fondo: víno mnoha tváří
Prosecco Col Fondo je původní prastaré šumivé víno, které je vyráběné klasickou šampaňskou metodou: druhotné kvašení, vyvolávající perlivost, probíhá v láhvi. Přívlastek Col fondo znamená v doslovném překladu „se dnem“, myšleno se zákalem na dně láhve, který je způsoben tím, že víno nebylo odkaleno. Výsledkem je čistě přírodní víno, při jehož výrobě nebylo použito žádných stabilizátorů ani síry.
Díky této šampaňské metodě vznikají nejlepší šumivá vína po celém světě. Vzhledem k její unikátnosti ji De Stefani pro svá vrcholná šumivá vína používá také. Z potenciálu svého vinařství se Alessandro snaží získat maximum pro naprosto delikátní chuť vína. Například víno Tombola di Pin ročník 2000 zrálo v láhvi po dobu 100 měsíců. Jedná se o cuvée z odrůd Chardonnay a Pinot Noir, vzniká tedy ze stejných odrůd jako pravé šampaňské. Jeho chuť je velmi plná, s tóny chlebové kůrky, pražených ořechů a kandovaných citrusů. Má elegantní perláž a nezaměnitelný buket. Pro svoji zajímavou a nezaměnitelnou chuť jej mnozí zákazníci preferují i před víny z Champagne.
Vinice Bosco del Merlo jsou ozdobou vinařské rodiny Paladin. Léta upravované a s láskou opečovávané svahy dlouho čekaly na svou příležitost, ukázat výsledek mravenčí práce všech svých členů. Pod touto značkou dostanete vysoce hodnocená vína, plná lahodných ovocných i květinových vůní, pěstovaná od roku 1977 šetrně a ekologicky.
Historie
Vinařství bylo pro rod Paladin tradičním zaměstnáním po dlouhou dobu, které přerušily obě světové války. Právě proto toužil Valentino Paladin vrátit svou rodinu k této profesi a v 60. letech 20. století založil své vlastní nové vinařství. Později přikoupil pozemky v prestižní oblasti Annone Veneto a začal se věnovat produkci biologických vín.
První vína s etiketami Bosco del Merlo spatřila světlo světa v roce 1988, až celých 11 let po založení vinařství. Do té doby nebyli majitelé s enology přesvědčeni o kvalitě hroznů. „Byl by hřích v podmínkách, které nám poskytuje náš terroir, tvořit špatná vína” říká Carlo Paladin.
Oblast a vinice
Sama vinice se nachází ve známém severoitalském regionu Veneto, přesněji v podoblasti Veneto Orientale nedaleko sousedního regionu Friuli. Je osázeno téměř 100 ha půdy rozdělených do několika tratí. První část najdete v místě sídla vinařství, obci Annone Veneto, další nedaleko v Lison Portogruaro a poslední část ve velmi prestižní oblasti nesoucí apelační označení DOC v Lison Pramaggiore.
Zdejší oblast je pro víno jako stvořená. Vápencovo-jílovité půdy propůjčují vínům bohaté aroma a plné tělo. Vyšší vlhkost, dostatek srážek a větry vanoucí od nedalekého Jaderského moře umožňují hroznům skvěle vyzrát, aniž by byly náchylné k plísním a blízké svahy Dolomit navíc chrání víno před mrazy. Čistě biologický přístup, který zde najdeme ve všech fázích pěstování révy, není marketingový tah, ale zúročení dlouholetých vinařských zkušeností.
Produkce
Rodina Paladinů věnuje vínu maximální péči. Ve spolupráci s předním italským enologem Francem Bernabeiem a vinohradnickým institutem pěstují původní odrůdy regionu. Keře jsou vedeny nízko při zemi francouzským systémem guyot, který dovoluje neustálou obměnu odplozených větví, v době růstu vystaveným intenzivnímu oslunění, novými výhonky.
Vinařství produkuje širokou škálu vín, na jejichž vrcholu stojí šumivá vína. Na tomto poli zastupuje Bosco del Merlo osvěžující, aromatické a elegantní Prosecco DOC Millesimato Extra Dry. Je zářivě slámově žluté barvy s jemným perlením, v buketu pak najdeme ovoce s nádechem jablek a hrušek s jemnými tóny citrusových plodů a květin. Víno vynikne jako aperitiv, s jídlem pak příjemně doplní ryby nebo zeleninu.
Rodinné hodnoty, po generace trvající láska k vínu, ohleduplnost k přírodě a sotva pár hektarů vinic. Valdellövo je důkazem, že i tak málo stačí k produkci špičkového Prosecco DOCG
Historie
Vášeň pro vinařství a dobré víno má rodina Ricci v krvi. Právě z tohoto rodu pochází myšlenka “Strada del Vino Bianco”, vinařské cesty vinoucí se v kopcích z Valdobbiadene do Conegliano. Od nepaměti je v rodině snaha zkvalitňovat výrobu vína a mezi předchůdci současných majitelů najdeme i slavné absolventy italské enologické školy. Samotné vinařství bylo založeno v roce 2000 a pod značkou Valdellövo produkuje nejpřísněji kontrolované Prosecco DOCG.
Pěstování a výroba vína je pro Ricci srdeční záležitostí. Soustavně se věnují hledání nových ekologických přístupů, vylepšují technologii zpracování vína tak, aby bylo co nejšetrnější k vinicím i okolní krajině. V případě Valdellövo nejde jen o lásku k přírodě. Vinice zdejšího vinařství se totiž nacházejí v jedné z nejpřísněji chráněné krajinné oblasti.
Oblast a vinice
Valdellövo leží v kopcovité krajině na svazích Collalto nad městečkem Susegana v oblasti Pedrè Doline. Celých 10 hektarů vinic, spravovaných rodinou Ricci, spadá pod kontrolu DOCG v Conegliano a Valdobbiadene. Zdejší víno se vyrábí pouze z hroznů pěstovaných na vlastních vinicích. Najdeme tu 2 hektary Glery, Bianchetty a Verdisa, 8 hektarů nově vysazených keřů, většinou štěpů původní výsadby.
Produkce
Kromě malé produkce červeného vína, které podle tradice vyrábí každé vinařství pro vlastní potřebu, se výroba specializuje pouze na širokou škálu nejrůznějších variant prosecca. Snahou rodiny Ricci je zvýraznit specifika svých vinic a odlišit se od ostatních výrobců prosecca.
Slámově žlutá barva s odstíny zelené, protkaná jemným perlením, to je AnnoZero. V buketu najdeme jemně květinovou vůni provázenou jablky a hruškami. Jde o vyvážené víno s ideálním poměrem cukru a kyselin a výraznou dochutí. Vyrábí se hroznů Glera, Bianchetta a Verdiso pěstovaných na vinicích Crode a Pecol ve výškách zhruba 200 až 300 m nad mořem. Víno se hodí k jednoduchým předkrmům, zeleninovým polévkám, mořským plodům, těstovinám, čerstvým sýrům a bílému masu
Extra suché Seyo ze 100% Glery pochází z vinice Crode, nacházející se v nadmořské výšce 200 m. Výrazná slámová barva s jemnými perlením je provázena vůní mirabelek a akátu s jemným nádechem zeleného jablka a hrušek. Víno je ideální pro společenské události a příjemně doplní pokrmy z ryb nebo bílého masa.
Brut ZeroNove ze 100% Glery slámově žluté barvy provází vůně vistárie a akátu s jemným nádechem zeleného jablka a hrušek. Chuť je harmonická s elegantní jemnou perličkou, delikátní stopou jablek, angreštu, citrusů a oříšků. Víno vynikne především jako aperitiv, ale též snoubené s jemnými předkrmy, saláty a rybami.
Non Filtrato je výrazně temperamentní víno s vyváženou kyselinkou a jemným perlením. Je odkazem klasických šumivých vín. Nefiltrované, vyráběné původní metodou sur lie, tedy druhotnou fermentací v láhvi, vás vrátí do starých vinařských časů oblasti Treviso. Barva je slámově žlutá s jemným perlením. V aroma najdeme nádech kvasinek a chlebové kůrky doprovázené vůní květin a ovoce. Víno vynikne servírované s mořskými plody, houbami a vegetariánským rizotem.
Tradiční BADE je dalším z vín vyráběným původní metodou sur lie. Klasické ovocné tóny prosecca, podtržené slámově žlutou barvou vína, provází charakteristický buket chlebové kůrky s osvěžujícím podtónem ovoce. Vino je prefektní pro jakoukoli neformální příležitost. K pokrmům je víno vhodné servírovat jako aperitiv nebo doplněk k zeleninovému rizotu či mořským plodům.
Pokud hledáte suchou a jemnou chuť provázenou vůní čerstvého ovoce a bílých květů, je ideální Prosecco DOC Treviso, univerzální a elegantní víno vhodné pro každou příležitost. Slámově žlutá barva je doplněna o odlesky limetkově zelené přerušované živým perlením. Víno skvěle doplní lehké těstovinové pokrmy.
Vyvážené a energické N1VO je specialitou vinařství Valdellöwo. Slámová barva, bohatá čistá vůně květů a zralých jablek vytváří dojem vyváženého zábavného vína. Suché víno má typickou chuť Prosecco Superiore DOCG obohacenou o nádech Glery z místních mladých vinic. Na rozdíl od většiny vín prosecco se víno hodí k výrazným jídlům, kořeněným pokrmům, ústřicím, slávkám nebo sladkostem.